Friday, 30 December 2011

JOM MAIN TEKA TEKI

NI SOALAN2NYA... JAWAB LAH YE.... CAMNE NAK JAWAB??? COMMENT PUN BOLEH... HAHAHA...






  1. Syarikat apakah yang terbesar di dunia?
  2. Air apakah yang tidak akan beku?
  3. Perkataan apakah yang dieja salah di dalam kamus?
  4. Apakah yang perlu dipecahkan terlebih dahulu sebelum boleh digunakan?
  5. Kamu balingnya bila ingin digunakan, dan tariknya bila selesai digunakan?
  6. Bulan berapa perempuan paling kurang sekali bercakap?
  7. Dia selalu datang, tetapi tidak pernah tiba?
  8. Kalau seseorang itu kemalangan jatuh ke dalam gaung, apa yang masih hidup?
  9. Bila turun lambat, tapi bila naik cepat. Apa dia?
  10. Apakah persamaan antara gajah dan tiang elektrik?
  11. Barang apa yang lebih berguna apabila pecah?

Ni jawapannya 



Wednesday, 28 December 2011

sorotan 2011, suka dan duka.... part 2

macam2 event ade berlaku dekat samura ni...... let me tell you 1 by 1.....


ni gambar masa program aspirasi tingkatan 5... my group... Limah Jr. dgn faci, Dr. Darfizi ...... 8 - 10 April 2011



 nie adalah program LEADERS SAMURA bersama IKRAM MUAR..... kat Kem Ayer Hitam, Muar....




nie event hari guru.. kelolaan MAHER... so sbg setiausaha, kenalah buat kertas kerja and melaksanakan program pada hari itu.... and pada hari tu jugak, aku kena main bola sepak guna kain pelekat.. hahaha...




hahaha.. ni event hari terbuka SAMURA... anjuran MAHER jugak... banyak kertas kerja kena buat untuk event nie... seronok, macam2 ade.. ade BBQ, melawat asrama, yang perempuan pergi asrama lelaki and vice versa...



hari koko.... aku jadi tukang masak untuk kelab SPBT... hahahaha.....pelbagai sejarah terlakar apabila KADET POLIS tidak dapat menjadi johan setelah selma ini menjadi johan... congrats KRS....


 EVENT MTK (malam tautan kasih)... satu lg event kelolaan MAHER... best.. hahaha.. sebenarnya MTK ni jatuh pd hari jadi aku... hahaha.. so seronok giler2... malam before hari jadi aku tuh, aku nga baring kat katil.. tiba2 datanglah sorang junior ni, minta aku ajar die addmaths, chapter Index Number... so aku ajarlah, sebb tu pun tajuk favourite aku... hehehe... lama jugak aku ajar die.. dr pukul 11.30 sampai satu setengah pagi...hahaha... balik2 je dorm, aku tengok ade hadiah atas katil... drpd classmate aku... ahahaa.. rupa2nya malam tu aku kena prank!!! takpe, sabar je... aku tak pernah tido lewat sampai 1.30 pagi kat asrama... tibe2 hari tu kena tido lewat... tp syukri cakap, die memang nak belajar tajuk tu pun,,,senang kata die buat 2 kerja dlm satu mase lah... sambil menyelam minum air...hahaha... thanks sesangat kat faqeh, syukri and nur hafizah yang buat surprise malam tuh... idea korang memang hebat...!!!!! hahahahaha.... malam MTK tuh aku tak buat ape2 sangat, coz aku tak bertugas untuk ape2 melainkan dah siap buat kertas kerja... jadi s/u ni busy time buat kertas kerja je... tp kenalah juga memantau keadaan... hahaha.. malam tu aku lepak dengan Aiman Hassan.... hahahaha...sampai ke dalam dorm tak habis bual dengan die malam tu....


19-23 Oktober 2011........ JOGJAKARTA AND SOLO!!!!!!! best giler trip 5 hari 4 malam kat indonesia ni... kitorang gi candi borobudur yang ade gambarnya kat dalam buku teks sejarah form 4 tuh... hahaha... gi melawat SMA Negeri 3 Yogyakarta and SMA Taruna Nusantara di Magelang.... then, kitorang gi shopping.... hahahaha.... rm357 = 1 juta rupiah... hahahaha... adelah aku beli souvenir sikit untuk kawan2 and family aku... banyak beli baju je.... first day, kitorang jalan2 satu kota jogjakarta and malamnya kitorang rehat sebb esoknya nak gi tugas rasmi melawat sekolah...








event nasyid aspuri kelolaan kelab nasyid samura (bukan kelab aku) hihihi.... terbuka untuk pelajar puteri bagi setiap rumah.. macam biasalah, kalau event yang melibatkan ciri2 keislaman ni selalunya rumah Pujangga yang menang... CONGRATS TO ALL PARTICIPANTS....

nie event last kat samura... malam rasa sayang a.k.a MRS... adalah anugerah kepada pelajar2 yang bg sumbgan kat sekolah... emmm... aku tak enjoy sangat event nie coz banyak masalah masa tuh... habis je acara kat dewan aku terus balik as my little bro, ajiq ajak balik.. die penat kot... kesian budak tuh... nak manja2 ngan abg die... hahahaha.... sorry to my friends coz aku tak dapat bersama malam tuh untuk aktiviti yang korang buat tu...

ha.... yang gambar lelaki dengan perempuan ni gambar dorm PUjangga 1... masa jamuan akhir tahun 2011... buat kat gazebo tepi kubur... hahaha... tq to family amir fauwaz (Kd 2012) coz support nasi ayam hari tu... masa ni ade tukar2 hadiah dengan semua ahli dorm... aku bg mastura... and aku dapat daripada Aqilah@Haessy (arifamily) hehehe... dapat hadiah yang sangat menyentuh kalbu drpd aqilah... tq semua.. love all arifamily.... hahahaha.... sebelum kitorang semua bersurai, juniors baling tepung and air kat kitorang.... reda je lah coz tahun lepas kitorang pun buat kat senior... karma... hahahaha...


huhuhu... nie yang sedih2 nieh... ni la THE SILENT KILLERS... hahaha... favourite game kat arifamily... gambar nie kitorang pose mase lepas habis main game silent killers kat kelas arif..... the best game kitorang main masa petang ni lah... hahahaha.... sebb first time aku jadi killer.. and yang kelakar tuh aku tak pandai kenyit mata... yang diorang ni pulak ade yang tak confirm dah mati gi tanya killer tu pulak... hahahaha.. macam2 kerenah... thanks korang coz introduce this game kat aku... banyak jugak new game aku belajar sejak duduk kat kelas kamu semua... CONCENTRATION, SILENT KILLERS... TRUE OR DARE... hahaha...and yang lain2 lah... (credited to all players... Hawa, Najwa, Ily, Ellyana, Mawar, Shahira) hihihi...


sesi fotografi bersama pengawas and Naqib SAMURA... kalau korang tengok kat gambar naqib tuh, aku yang pakai baju lain sikit tu... coz baju aku hilang... entah ke mana tah... kat asrama nie macam2 boleh hilang, selipar, baju, even sabun basuh baju pun boleh hilang... taubat cepat2lah sesape yang mengambil tanpa izin tu...



 gambar2 ni diambil dengan juniors yang disayangi... hahaha....before diorang semua balik untuk cuti akhir tahun... saat2 yang sungguh memilukan dan syahdu... masa nie jugaklah aku tau2 macam2 perkara yang aku tak tahu.. luahan hati drpd seorang junior... tanggapan mereka dekat aku.. pesanan mereka, tanda terima kasih and semualah... sebenarnya aku yang patut ucap thank you kat diorang coz kalau tak de diorang, kehidupan kat samura tu tak seronok... ape2 pun, jumpe korang semua next year di kelas masing2... 11 November 2011....

14 November 2011..... SPM 2011 bermula... dan berakhir pada 30 November 2011... last apper is Biology... sepanjang exam tuh aku lepak dengan dormate akulah,... Amirul Ezwan@Nelly and Huzarfur@Mulan... harap2lah dapat result yang terbaik untuk diri sendiri, mak and ayah serta sekolah... kalau boleh nak dapat 9A+.... emmm amin.... semoga semua kenangan bersama rakan2, keluarga and sesiapa sahaja akan menjadi kenangan manis kepada diri ini... good bye 2011 and welcome 2012... azam tahun baru???? biarlah ianya tersemat di hati kecilku ini... hahaha... tata and assalamualaikum....

Tuesday, 27 December 2011

sorotan 2011, suka dan duka....

tanggal 2 Januari menjadi tarikh keramat pelajar2 SAMURA kembali semula ke sekolah setelah menikmati cuti sekolah yang panjang bersama dengan timbunan homework yang berjaya disiapkan. Fuuuhhh.. rasa bangga gila dapat siapkan homework. Prep malam aku rase seronok giler sebab aku free.. tak la sibuk buat homework.. hehehe... tengok tuh, pagar samura tersergam indah... tp ni masa aku masuk dulu.. sekarang dah tukar baru..

bermulalah kisah perjuangan sebagai seorang pelajar tingkatan lima yang akan menghadapi SPM 2011.... Finally, jadi form5 and jadi senior... tekad dalam hati adalah untuk dapat straight A+ SPM and jadi senior yang baik untuk junior2 semua... Tahun 2011 juga menyaksikan aku menggalas tugas sebagai seorang pengawas dan seorang Naqib ... berat tugas dua2 jawatan tuh... tugas yang meliputi segala aspek... Aku ingat aku akan ada dua jawatan je... rupa2nya ada lagi yang menanti... Aku diberi amanah untuk menjalankan tugas sebagai SETIAUSAHA.. untuk MAJLIS HAL EHWAL PELAJAR (MAHER)... huhuhuhu... then ade lagi, dapat pegang penolong Biro Akademik untuk Rumah Pujangga bekerjasama dengan Amy Murniza Amran... hahaha... jawatan yang aku pegang masa aku form4 dulu, iaitu AJK Fizik dekat kelas masih aku kekalkan... hahaha... setelah melalui pelbagai mesyuarat, akhirnya aku disahkan tidak lagi memegang jawatan sebagai ahli lujnah surau.. aku ditukarkan ke lujnah usrah yang memerlukan aku bertugas membaca alQuran pada setiap pagi perhimpunan rasmi di dewan besar sekolah... 2 minggu naik sekolah, pelajar tingkatan lima dah mula ada kelas... fuuhhh... penat jugak mula2, tp lama2 dah terbiasa.. 

sepanjang sebulan persekolah tu, aktivitinya adalah belajar, and buat papan kenyataan bg setiap organisasi.. aku sbg S/U MAHER kenalah buat board MAHER bersama dengan naib S/U, Tasneem Md Saidi... hahaha... kecoh betul keadaan masa tuh.. hahaha... 

Cuti Chinese New Year from 3 Feb until 6 Feb...

on 6 Februari malam tuh, semua student kena panggil dengan cikgu Azman, ketua warden untuk preparation pendaftaran pelajar2 tingkatan 4.... aku ditugaskan di bahagian pendaftaran... sebagai pengawas, kena sambut pelajar2 yang baru daftar di dewan besar... 

7 Februari.... ramainya pelajar tingkatan 4 yang daftar.... the first person to registered is Khairul Izzat Azmy... dpat dorm BUDI1 and kelas 4Tegas.... 

the first day ade juniors.... ramai.. ade enam 5 orang juniors semuanya.... 

12 Februari ade larian merentas desa... fuuuuuuuuuuuuuuuhhhhh... penat.... tak menang pun macam biasalah.... hahaha.. manalah aku pernah menang acara2 larian nieh... hahaha

paginya aku memang ade larian, then petangnya pukul 3, aku ade tugas mengaudit pelajar2 junior untuk mencari wakil rumah untuk acara Tilawah alquran and Berzanji....aku dengan Nurul Ashikin Ahmat Miskam dengan Nor Farhanis menjadi juri pada petang itu... hahahaha.. macam pertandingan akademi alquran pulak... hasilnya pada petang itu setelah berbincang, kami bertiga dengan sebulat suaranya telah memilih Mohamad Zulhelmi untuk acara Berzanji, dan Amir Fauwaz bg acara tilawah... yang perempuan, dua2 acara dibolot oleh   Nur Syakirah Ismail... bermulalah juga titik latihan kami semua pada setiap petang dan malam sama ada di asrama ataupun  di sekolah.... 

Dua minggu lepas tu, pelajar second intake form4 masuk.. so junior kat dorm bertambah jadi 6 orang.. tambah satu je... Mohd Faqehuddin... aku sambut die kat dewan makan masa tuh.. muka tak bersalah giler... hahaha... first day, biasalah... lama2 die biase... hahaha... setelah itu, Amir Fauwaz kata die tak sanggup nak buat tilawah.. so die ditukarkn ke acara hafazan and Mohd Faqehuddin sebagai penggantinya setelah melalui audition dengan kakak Ekin nya tuh.. 

Jumaat, 11 Mac, ade sambutan Maulidur rasul kat sekolah.... so, ade pertandingan sepanduk,... hasilnya rumah aku, rumah pujangga telah menjadi johan.... GOOD WORK!!!! 
lepas je event tu, kitorang semua dibenarkan untuk pulang bermalam.... selama 1 minggu...cuti 1/2 semester...

28 Mac hingga 2 April adalah event Malam Kesenian Islam....


macam biasalah, Johan keseluruhan adelah rumah pujangga... hehehe.. dengan menggondol hampir semua acara kecuali hafazan... yang lain semua dapat johan and naib johan... CONGRATS JUNIORS.... 

cukup dulu untuk first edition..... t sambung lagi....


saya macam budak kecil....HAHAHA

saya macam budak kecil??? 
sebab ape ye? sebab suka kawan dengan budak kecil? hahaha... tak de maknanya... tajuk post nie saje je buat macam tu... sebenarnya nie nak kongsi cerita pasal pengalaman berkwan dengan org yg lebih muda... tak lebih sangat pun, kurang2 pun setahun dua je... tapi sememangnya best berkawan dengan mereka yang lebih muda.. hahaha... pengalaman ni saya dapat paling banyak dekat sekolah baru saya (tahun 2010) SM Sains Muar ataupun SAMURA... bukannya saya tak kawan dengan senior2 tuh, tapi kurang rapatlah.... bukan nak sombong, tp entahlah... kadangkala saya memerlukan ketenangan jiwa... tak serasi dengan mereka kot... hahaha...
ok, talking about someone yang lagi muda.... kenapa seronok??? sebb boleh kongsi rahsia... boleh gurau2 dengan lebih terbuka... tak kiralah orang nak cakap pe pun... yang penting aku bahagia... tak kacau org so, org pun jgn kacau saya... hahaha...
kat dorm tuh ade 6 juniors.... faqehuddin, ajiq, fauwaz, farhan, midul a.k.a badak, and zulhelmy@k-noe... antara 6 org nie, aku rapat giler2 dengan faqeh and ajiq,... they are so cute... hahaha.... terlebih pulak memuji... t kalau si faqeh tu baca...blushing pulak nanti...hahaha..... ni ha budak sorang nieh... tengok tuh, comel kan.... hahaha.... ni ajiq... yang kat tengah2 tuh...





next is about my beloved juniors, the Arifians... tengoklah video kat bawah nieh

Monday, 26 December 2011

KONTROVERSI...... fuh..........


kontroversi melanda diri.... sabar je lah.. macam2 cerita yang tak betul orang buat pasal diri aku nieh... dunia nak kiamat camnielah keadaannya. tak pe.. buat don't know je... eh, mane boleh!!! tercalar maruah aku!!! t orang fikir buruk pasal aku pulak.. kalau aku dgr ape2 je cerita tak betul pasal aku, memg aku gali dalam2 sape yang cakap tuh... tak akan ade yang terlepas... hahaha... 

kita sendiri dah belajar kan... memfitnah itu adalah dosa besar.... kalau tak percaya, gi search la kat google pasal fitnah.... t keluar lah macam2 ayat alquran atau hadis ynag menyatakan hukum mengumpat...emmmm... sepanjang aku sekolah, aku memang tak habis2 dihujani dengan gosip,.. bukan nak kata aku ni glamour or popular, tapi entah kenapa, aku kena gosip pulak... orang lain pun ade jugak.. tapi aku tak tahulah story diorang tu.... biar je...hehehe... cam selfish pun ade... tp nak buat ape dengar gosip kan... buat dosa adelah... gosip yang kat sekolah lama (smk dato' seth, yong peng) aku tak nak cerita... ni nak cerita yang kat samura... lagi hot and panas2 cam pisang goreng baru keluar dr kuali and minyak panas tu... hahaha... mase aku form4, diorg sibuk jaja cerita aku suke sorg budak nieh.. tp tak serius sgt lah.... hahaha... then lama2 diorg diam sebb aku pun tak tunjuk reaksi sangat kat budak tu and die pun senyap je... senang kata dua2 simpan je... aku tau die tahu aku suke die tapi bile kitorang jumpe or berbual, kitorang buat don't know je... cam nothing happened... hahaha... kat kepala ni, tak terfikir pun nak ber'couple' nie...hahaha... mase form 4 sikit je... tapi mase form 5, fuh, lagi bertimbun... hahaha... cam wartawan2 melodi cari cerita pasal artis... gossip ni bermula mase satu malam nieh... aku handle event kat sekolah... malam kesenian islam... 2 april 2011... segalanya bermula... disebalik cerita gembira malam tu sebb rumah aku dapat johan keseluruhan, aku juga kena tempias gosip yang tak memasal terpalit kat aku...hahaha... disebabkan tindakan aku memberi hadiah kepada salah seorang junior sebb die menang event malam tuh pun jadi gossip.... yang aku geram bila ceritanya dimanipulasi... ada pihak yg kata, aku bg hadiah tu sambil melutut kat depan budak tuh... ya Allah, aku tak hilang akal lagilah... tak kan nak buat kerja giler tu depan semua budak kelas die... aduhai.... sejak kejadian tuh, aku mula dikaitkan ade hubungan istimewa dengn budak tuh... hahaha.. padahal aku ni tak de perasaan ape2 pun... lebih2 je diorg tuh... nasib baik lah ade yang tolong selamatkan aku... sape yang selamatkan?? adelah, tapi budak lelaki... my junior... hahaha.... tq dik, hahaha....
setiap kali aku rapat dengan budak perempuan mesti aku kena gosip, padahal aku kawn je kot... berbual pasal ape je... pasal homework, belajar... tak lebih dari tu ye... hahaha... tak pelah, mungkin ini sebagai ujian untuk aku... tabah je lah hadapi semua tuh... bukannya aku nak benda tu jadi... kalau aku nak elakkan, susah jugak sebb nanti aku tak cakap dengan budak perempuan langsung ke???? susah betul tu.... emmm.... setakat nie je kot nak cerita....
akhirulkalam, KURANGKAN KONTROVERSI, TINGKATKAN PRESTASI... YEAH!!!! HAHAHA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...