Sunday, 2 December 2012

The Starting of a New semester for Foundation Science

semester satu dah pun tamat 12 oktober yg lalu... so hari ni, 2/12/12 aku dah balik ke  puncak alam untuk teruskan semster yg kedua. alhamdulillah result semester satu adalah seperti yang ditarget. seronok dapat capai apa yg terhajat di hati. seronok juga dapat jumpa kembali rakan2 yg dahulunya sama2 berjuang semasa semester satu. tak sabar rasanya nak mulakan semester dengan sesi kuliah yang pertama hari esok. kalau tengok jadual, almost semua lecturer sama seperti smester yg lalu kecuali biology. dah tak bersama Puan Mazhani. dah tukar dengan Miss Nor Lizayati. Emm... tak kisahlah siapapun yang mengajar. asalkan niat di hati sentiasa ingin belajar dan mengejar ilmu. kalau tengok rakan2 yg lain, semua macam dah bersemangat. ade yang kata nak tebus kembali semster pertama mereka. ada juga yang sampai tak bawa laptop atas alasan nak fokus. kalau bawa laptop nnti main game saja. tapi bagi aku, laptop ni kemudahn yg aku perlukan. tq kat along coz bg pinjam laptop dia memandangkan dia dah guna laptop company. aku nie jenis yg tak pandai main game, so aku yakin aku tak akan salah guna laptop nie. sekarang nie tunggu elaun dari KPT sajalah. yuran tu nak bayar guna elaun yg diberi. senang dan meringankan beban ibu bapa. 

untuk smester yg kedua ni, aku dah prepare macam2, dari segi nota ataupun bahan2 ilmiah. tq kepada rakan yg sudi membantu terutamanya Cino dan juga Phoelis. hahaha... tu nama samaran diorg. bukan nama sebenar ya... hahaha.. ok lah, cukup untuk kali ini... sehingga jumpa lagi..!!! :)

Wednesday, 26 September 2012

USAHA TAK HALAL...



SEMUA ORANG mesti nak berjaya kan... kalau nak berjaya, mesti kena usaha kan? tapi macam mana usahanya tu? kalau cakap pasal usaha pulak, memang bermacam2 jenis usaha yang orang buat kita boleh tengok. Ada yang sanggup belajar sampai lewat malam, ada yang tak tidur langsung, n bermacam2 macam lagi. lepas kita dah usaha, mesti kita akan rasa seronok bila dah berjaya kan.. betul x? saya rasa betul sebb saya sendiri rasa macam tu. Tapi, nak tanya pulaklah kepada mereka yang usaha secara tidak halal ni. macam mana rasanya bila dapat keputusan? seronok jugak ke? bangga ke dengan diri sendiri? ucap 'Alhamdulillah' ke ? apa yang saya maksudkan dengan usaha tak halal ni? macam pelik je bunyinya kan? usaha tak halal nie sama jelah dengan anda semua meniru, sabotaj, tikam belakang, pecah masuk curi soalan n lain2. mungkin bila kita menipu untuk berjaya nie membuahkan hasil kita cakap "ah, tengok nie, ok je lagi result aku, tak teruk pun"... tapi kita kena ingat, Allah tak bagi balasan on the spot sangat.. mungkin the next exam pulak Allah balas kan? so kenalah kita ingat2kan diri kita sendiri dan org sekeliling kita.


Saturday, 22 September 2012

JOURNEY TO THE END OF SEM. 1 ASASI UiTM PALAM

emm... sedar tak sedar dah hampir 3 bulan kat UiTM PALAM nie...

test1 sudah, test 2 pun sudah nak sampai ke penghujungnya.... 

next month ade final exam.. emm... cuak lah pulak... 

harap2 dapatlah 4.00 and capai cita2 nak jadi Guru Cemerlang Biology ...

macm2 dh aku buat dekat u ni...seronok... selalu study bersama rakan2.. Cino, Stalker,...

tak kering gusi dengar celoteh BonBon@Alifasa... Azmeer... aidil.. Afiq.. walaupun bukan classmates, tapi seronok bersama mereka.. tak lupa juga untuk Hafiz Harman shah @ Neslo....haha

tq to all D9 members too

to my housemates.. walaupun jrg berada di bilik dan di rumah... agak busy ye dgn tugasan kelas dan hal2 peribadi... 

agak2nya dapat lagi tak lecturer n titor yg sama untuk sem depan... 

tq to Dr. Sim Lai Har... chemistry and Miss Hairunnisa tutor

to madam khadijah n puan roselah.. mathematics

sir megat n madam nurul huda... 

miss siti sabrina and madam mazhani for biology...

ms. sathiya BEL260

ustaz ramwan CTU085...

haha.. ni gambar berangan jadi ketua kursus biology... credited to Madam Mazhani Muhammad.. my lecturer biology.... hahaha

kat bawah ni gambar2 kawan2 masa lepas siapkan video biology.. calvin Cycle/ dark Reaction....



amirah n kecik... 


sue hantu pocong

iema the pontianak


faz.. my hantu kum-kum







sedap nama enzyme nie.. macam biskut...



Thursday, 28 June 2012

ASASI SAINS UiTM PUNCAK ALAM, SELANGOR

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada smua pembaca blog nie..
dah lama tak post kat blog nie...
berhabuk dah.. hahaha



maklumlah.. tak sempat.. banyak kerja dan agak busy dengan kehidupan baru sebagai seorang mahasiswa di universiti nie... alhamdulillah, impian untuk study kat UiTm menjadi kenyataan.. tapi ramai juga yang tanya, kenapa aku nak belajar kat UiTM.. result bagus tak nak ke minta kat _M ? tulah salah satu persoalan yang sangat ramai org tanya.. perlu sangat ke masuk _M tu? UiTM tak bagus ke? siapa kata tak bagus? kakak aku pun dulu student UiTM juga, degree in Science Biomolecular.. hebat kan... so, jgn nak bandingkan sangat universiti mana pun.. yang penting kalau kita dapat manfaatkan sepenuhnya lecture and all the things kat sini, insyaallah semuanya akan jadi ok dan tak mustahil akan dapat 4.00.... 

stop talking about that, so we enter the next chapter..

nak dijadikan cerita, aku daftar on 3 jun 2012.. 
4 hari MDS yang sangat memenatkan fizikal dan mental... tapi it's ok lah coz kat asrama dulu pun camtu gak... 

my roommate? my housemate?

emm.. semuanya ok je...,. takde masalah dengan diorg semuanya... yang penting kena amalkanlah sikap kerjasama, toleransi dan bertanggungjawab.., satu lagi yg penting adalah kejujuran dalam diri setiap org..

my lecture? start one week after register...

asasi sains macam biasalah ambil 6 subjek, bio, kimia, fizik, maths, agama, and english

diletakkan dalam group D9.. emm. ok je kelas tu,.... takde masalah lah dnegan diorg semua.. cuma cam biasalah.. aku nie pemalu sikit bila dgn org baru... 

kawan?

ramai sesangat.. lagi2 yg dari SAMURA.. tak cukup lau nak kira guna tangan...
selalu lepak dengan cino, faizal dan geng2 yang lain.. lecture pun dapat satu group.. seronok dan senang lah sikit kerjanya.

alhamdulillah, setelah lama kat sini, semalam dilantik sebagai pengerusi kelab berbasikal under miss syakireen.. haha.. insyaallah akan laksanakan tugas dan tanggungjawab yang diberikan dengan penuh amanah...

so, ini sajalah coretan kali ini.. lain kali ada masa, tulis lah lagi... nak gi siap2 untuk solat and gerak ke DKK12 untuk lecture chemistry dengan PM Dr. Sim Lai Har... semoga tak mengantuklah dalam kelas nanti.. coz 2 jam kelas.. lama tu.. lagi2 dh ptg.. surely akan terlelap sekejap... ok 

Maassalamah
wailalliqa'

Assalamualaikum...


Saturday, 12 May 2012

SM SAINS BATU PAHAT--- SEGALANYA BERMULA DI SINI

TANGGAL 1 mei 2012, semangat sangat2 nak ke sekolah menengahs sains batu pahat, di jalan tanjung labuh, batu pahat, johor. maklumlah.. nak sambut kedatangan pelajar2 baru sebagai batch perintis di sekolah menengah sains batu pahat. Kami semua dengan rela hatinya,(insyaallah) menjadi sukarelawan untuk membantu proses pendaftaran pelajar dan majlis yang akan diadakan. Sekolah yang baru dibuka, mestilah takde org.. melainkan guru2....


jadi, nak dijadikan cerita.... sesi pendaftran pun bermula dan seramai 88 orang pelajar mendaftar pada hari pertama.. bilangannya bertambah dr hari ke hari selepas itu. Sekarang bilangan pelajar (setakat 11 mei 2012) adalah seramai 34 orang pelajar lelaki.. yang perempuan tak tahu sebb saya tak kira... hahaha...




SO HARI2 SETERUSNYA, bermulalah sesi orientasi.... alhamdulillah dapat jadi fasilitator bersama rakan2 samura yang lain... aktiviti yang dilakukan pada malam hari adalah bersama kaunselor, Puan Long... gambar2 minggu pertama orientasi boleh tengok dekat sini..... KLIK SINI UNTUK LIHAT GAMBAR




SETERUSNYA SEMASA WAKTU RIADAH fasilitator telah adakan pertandingan explorace, futsal, bola baling, bola jaring dan juga bola keranjang... tahniah kepada rumah2 sukan yang berjaya


























Wednesday, 18 April 2012

TUTUP AURAT

CARA2 TUTUP AURAT YANG SALAH








English Improvement Training in SAMURA

7 April 2012


in Samura, (SEKOLAH MENENGAH SAINS MUAR)


sempat mengikuti program english nie sebagai facilitator.... so, seronok lah.... pengalaman yang tak boleh dilupakan.....


aku gi dengan kawan aku, yang juga jadi partner aku untuk handle a goup of students..... i have 21 students in my group... 9 boys and 12 girls... girls always more than boys... hahahahahahaha....


the first session is the Ice Breaking... we introduced ourselves... but i think they already know me.... takkanlah senior diorg sendiri pun tak kenal... hahahahahahaha.....


then we go to Fear in a Hat...


Common fears :


1. Insects ( two cockroaches and 1 lizard)
2. father
3. parents


all students have to write their own fear on a piece of paper and put the papers into a hat... but on the night i don't have any hat.. so i used Musang's (Arif Johari) laptop bag... hahahahahaha... so desperate... then i passed the papers to all of them..but they cannot get their own paper because they have to read the paper he/she got and guess the person who wrote the fear... hahahaha.... only three student out of 21 correctly guessed the person.... but it is not the objective of the Fear in a hat... the objective is to let them SPEAK!! hahahaha... although i don't speak fully in english along the session....


then we have grammar session... i just read the notes and i looked they were already sleepy... so finished the grammar session in 5 minutes....


the most happening session is THE BLIND DATE....






the session ends with tepuk2 sayang and tepuk2 roti keju... hahahahaha.... aplikasi ilmu di PLKN.... hahahahaha....










Monday, 26 March 2012

MAJLIS TILAWAH ALQURAN DAN AKTIVITI MAAL HIJRAH PERINGKAT SEKOLAH MENENGAH SAINS MUAR 2012

Minggu nie sempatla pergi sekolah untuk tengok majlis yg berlangsung nie. Macam tahun2 yg lalu juga, pertandingan antara rumah. Tilawah alQuran, Berzanji, Hafazan, Khat, Kuiz, Drama, Nasyid.. Berkat kesungguhan semua peserta Tingkatan 4, mereka telah berjaya. Majlis ni juga tak akan berjaya jika penganjurnya, KERISMA, yg diletakkan di bawah Badan Dakwah dan Rohani (BADAR) tidak melaksanakan tugas dengan sempurna. Mereka dengan jayanya telah menjadikan majlis pada malam itu sebagai majlis yg dapat memberi pengajaran dan nilai2 murni yg baik kepada semua pelajar yg menonton Drama pada malam itu. Tahniah kepada rumah Budiman, Sarjana, Bestari dan Pujangga kerana memberikan persembahan drama yang sungguh hebat malam itu. Hasilnya, rumah Budiman telah muncul Johan bagi drama.  


        Pada malam tu juga, tak disangka pula, Ustaz Ishak minta pengacara Majlis malam tu, Amirul Aiman (Ketua Naqib) dan Arif Johari (s/u Naqib) a.k.a Musang untuk jemput aku sebagai penyampai hadiah. Segan sesangat bila naik pentas tu. Dengan ramainya pelajar batch 29 and 30 kat bawah dewan tu.. Setelah semua hadiah disampaikan, johan keseluruhan diumumkan. Rumah Sarjana berjaya menggondol gelaran JOHAN KESELURUHAN MAJLIS TILAWAH ALQURAN pada malam itu. Tahniah kepada warga Sarjana. kepada yang tak berjaya dan yang kurang bernasib baik, jangan putus asa. Banyak lagi pertandingan yang akan dilangsungkan. tahun depan latih adik2 batch 31 untuk menaikkan kembali rumah masing2 supaya dapat merampas gelaran daripada rumah sarjana. Seronok dapat tengok pelajar2 SAMURA dapat menyeimbangkan akademik dengan kerohanian, kokurikulum dan semua aspek yang lain.


    Sebelum tu, sempatlah bergambar bersama junior2ku.... 


wakil rumah pujangga

snap gambar pentas.. haha

pentas SAMURA dah moden.. besar...

my super junior.. Ahmad Haziq @ Nickell


ni gambar dengan peserta tahun lalu yang juga merupakan pelajar bimbingan saya... Zulhelmi dan Syakirah Ismail.. Alhamdulillah mereka berjaya menjadi Johan dan Naib johan tahun lalu untuk Berzanji dan Tilawah


my junior, Muhamad Zulhelmi bin Shuib @ Rock!! gaya Naib Johan tahun lalu...hahaha

scene drama rumah ape ye... tak ingat.... sarjana kot...

HARAP MAAF, GAMBAR TAK CLEAR COZ GUNA FON MURAH JE... HAHAHA....




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...