Sunday, 22 January 2012

warkah

Assalamualaikum

                Hari ini saya nak bercerita tentang hidup. Siapa kata hidup ni akan sentiasa indah? Sebenarnya dalam hidup ni kita akan menempuh pelbagai dugaan sama ada kita sedar atau tidak. Tapi, dugaan itu tak akan datang kat kita sekiranya kita tidak mampu untuk atasinya. Percayalah di sebalik kesulitan pasti ada kesenangan.
                Saya nak cerita tentang kisah hidup saya sepanjang zaman persekolahan menengah saya. Saya bermula sebagai seorang pelajar tingkatan 1 di Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Seth, Yong Peng. Kehidupan di sekolah baru amat asing bagi aku. Tapi alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Saya akhirnya menamatkan tingkatan 1 dengan mendapat tempat pertama seluruh tingkatan. Pada tahun berikutnya, saya telah mendapat tawaran untuk ke kelas 2 Optimis, kelas yang dirancang khas untuk meningkatkan prestasi akademik pelajar. Berbeza dengan pelajar tingkatan 2 yang lain, kelas saya dijalankan pada sesi pagi. Sekali lagi selepas peperiksaan akhir tahun, saya telah berjaya mendapat tempat pertama untuk seluruh tingkatan 2.
                Tahun berikutnya, saya berada di kelas 3 Optimis. Tahun PMR untuk saya. Setelah pelbagai usaha dan latihan yang telah dilakukan, alhamdulillah saya telah mendapat 8A dalam PMR. Harapan saya untuk beri hadiah 8A kepada ibu bapa menjadi kenyataan. Tidak lama kemudian, saya telah mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran di Sekolah Menengah Sains Muar, salah sebuah Sekolah Berasrama Penuh. Sekolah Menengah Sains Muar merupakan sekolah yang terbaik di negeri Johor dalam SPM. Jadi saya telah ambil keputusan untuk terima tawaran tersebut. Walaupun menghadapi sediit kesulitan dalam menguruskan hal-hal perpindahan, tapi saya tetap nekad untuk meneruskannya kerana saya yakin, saya boleh berjaya di sekolah tersebut.
                Pada tanggal 2 Februari 2010, saya dan keluarga telah tiba di SAMURA. Teruja rasanya untuk menjadi salah seorang warga SAMURA dan warga SBP. Setelah mendaftar, saya  telah dibawa ke asrama oleh pengiring yang merupakan seorang pelajar tingkatan 5. Saya telah ditempatkan di kamar Pujangga 1 dan kelas 4 Azam. Seronok rasanya dapat berkenalan dengan rakan yang berbeza budaya dan tempat tinggal. Pelbagai pengalaman dan cerita menarik sempat dikongsi bersama-sama mereka. Rakan kamar saya ada 10 orang pelajar tingkatan 4 dan 3 orang pelajar tingkatan 5. Kehidupan sebagai seorang pelajar tingkatan 4 agak sukar pada permulaannya. Saya telah demam selama 3 hari setelah seminggu berada di SAMURA. Tapi bagi saya, demam itu adalah perkara biasa bagi saya apabila saya berada di tempat baru. Pelbagai aktiviti telah saya sertai semasa di tingkatan 4, antaranya adalah pertandingan Berzanji sempena Malam Kesenian Islam, drama Seni warisan, kuiz dan pertandingan folio biologi. Alhamdulillah semua penyertaan telah membuahkan hasil yang lumayan. Pernah seketika saya terfikir untuk kembali ke sekolah lama kerana tidak tahan dengan keadaan di SAMURA. Tapi hasil pujukan rakan-rakan, saya terus kekal di SAMURA. Akhirnya, peperiksaan akhir tahun tingkatan 4 telah tiba dan saya telah mendapat keputusan 7A 2B.
                Kemudian, bermulalah kehidupan sebagai seorang pelajar tingkatan 5 pada tahun 2011. Tahun SPM sungguh mendebarkan. Hari-hari yang dilalui bagai terlalu cepat berlalu. Walaupun sibuk dengan pelbagai aktiviti di luar kelas kerana menggalas tugas dan amanah, saya tetap gagahkan diri ini untuk terus belajar dan terus belajar. Pelbagai tugas telah saya galas. Antaranya adalah sebagai seorang pengawas, naqib, setiausaha majlis hal ehwal pelajar dan ajk fizik kelas. Semua jawatan tersebut memerlukan saya melakukan tugas dengan sempurna supaya semua aktiviti di sekolah berjalan dengan lancar. Pada tahun ini juga, saya telah menemui kemanisan mempunyai sahabat. Sahabat yang amat berharga dalam kehidupan seharian kita. Pelbagai perkara kami kongsi bersama. Kemanisan bersahabat ini juga telah memupuk semangat tolong menolong dan sayang menyayangi. Bolehkah anda bayangkan diri anda tanpa sahabat? Umpama kita menepuk tangan dengan dengan menggunakan 1 jari sahaja. Walaupun masih berbunyi tapi tidak sekuat tepukan dengan menggunakan kesemua jari anda. Seronok dapat belajar bersama rakan-rakan. Suka dan duka dikongsi bersama. Segala masalah diselesaikan bersama. Sungguh berharga pengalaman sebegitu. Walaupun pelbagai tohmahan dan fitnah yang melanda diri, masih ada sahabat yang sudi mempertahankan diri ini dan menangkis segalanya. Terima kasih sahabat.
                Kemudian tibalah masa untuk menghadapi SPM. Sebelum bermulanya SPM, saya terpaksa menghdapi detik perpisahan bersama insan-insan yang disayangi. Tapi tidak mengapa kerana saya pasti kami akan bersua kembali pada suatu ketika nanti. Hari-hari peperiksaan SPM dihadapi dengan penuh fokus bersama rakan-rakan yang lain. Setiap saat digunakan denga sebaik mungkin. Belajar bersama-sama ketika waktu lapang. Semuanya berusaha untuk mencapai yang terbaik untuk diri sendiri. Semoga kita semua sukses ketika keputusan diumumkan. Salam ukhwahfillah.

Tinta ini ditujukan khas kepada semua warga 4 azam(2010), 5 azam(2011), 4 arif(2011), warga pujangga 1 aspura dan aspuri.
Tidak dilupakan juga kepada semua batch 28 dan batch 29 yang sentiasa berada di sisi sepanjang perjuangan di bumi bertuah SAMURA.
Terima kasih kepada Amirul Izwan dan Mohd Huzarfur yang menjadi teman belajar sepanjang peperiksaan SPM. Gelak tawa, perasaan cemas bersama kamu berdua sangat berharga.No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...