Sunday, 7 April 2013

ASASI SAINS / ENGINEERING UiTM PUNCAK ALAM post 1

Adik2 yg dikasihi kerana Allah sekalian,,, blog post ni ditulis khas untuk adik2 yg ingin atau telah mendapat twrn ke ASASI SAINS DAN ASASI ENGINEERING di UiTM... pertama2nya, asasi kat UiTM ni buat masa sekarang memg kat Puncak Alam.. kecuali asasi law dan asasi tesl kat shah alam atau di kuantan... 

ok, sebelum pergi jauh, saya ni nak cerita lah sikit sebanyak pasal apayg ada kat puncak alam ni.... ok, firstly, kat sini selain ada asasi, ada juga Fakulti Sains Kesihatan dan Fakulti Farmasi.. tidak dilupakan juga Fakulti Pengurusan Perniagaan... Pusat Asasi terletak di tingkat 5, bangunan FSK 1,5 ..... buat masa ni, asasi  masih berada di puncak alam sementara menunggu kampus Pusat Asasi yg akan beroperasi di Dengkil... so, Asasi diterajui oleh :

Prof. Madya Dr. Rosli (pengarah)
Prof Madya Dr. Rozana(ketua asasi sains)
Tuan Syed Illah(ketua asasi kejuruteraan)
Prof. Madya Dr. Sim Lai Har (Pensyarah Kimia)
Prof. Madya Haji Ahmad Abdul Hamid (Ketua Kursus Fizik)
Puan Mazhani binti Muhammad(Ketua Kursus Biologi)
Puan Khadijah Abdul Hamid(Ketua Kursus Matematik)

ni kira org2 atas lah...

lecturer ade ramai... 

so, camne dengan syllabus??

kebanyakannya sama macam SPM tapi memg lebih advance lah...

walaupun namanya Matematik tapi belajar add maths ye... haha... but don't worry... senang je subjek2 ni... memglah dengar macam takut, tapi nnti dah pergi lecture, mesti faham... lecturer kat sini pun sedia membantu...

selain lecture, ade kelas tutorial untuk subjek2 sains... seriously cakap yg tutorial tu memg membntu anda semua untuk score A and dpt 4 flat... lab pun ade juga... untuk bio, kimia dan fizik je la kan...

OK, so, sepanjang berada di UiTM ni camne dengan  kemudahan penginapan?

kat sini, lelaki akan berada di kolej Angsana manakala perempuan di Kolej rafflesia...

tentang bilik penginapan ni,, korg nak pakat2 dengan kawan untuk dapat bilik yg sama atau rumah yg sama pun boleh... lagi senang kalau dah kenal kwn... masa daftar tu nnti pihak pengurusan kolej yg akan bagi bilik...

ok, satu bilik ada 2 org... dan dalam satu rumah ada 4 bilik/3 bilik.. jadi satu rumah akan dihuni oleh 8/6 org pelajar... tingkat paling tinggi untuk setiap kolej adalah tingkat 9... bermula dengan ground floor...







ok, untuk maklumat seterusnya, boleh tengok kat post yg lain... 



Saturday, 6 April 2013

salam perpisahan buat semua.. ASASI PUNCAK ALAM


5 April 2013... tamatnya asasi sains.. setelah 2 semester berjuang mencapai apa yg diinginkan... insyaAllah result final ni akan lebih baik drpd yg dahulunya... pesanan buat rakan2 seperjuangan.. semoga kita berjumpa lagi lepas ni.. sungguh tak dpt dinafikan.. pelbagai kenangan indah, suka dan duka kita telah hadapi bersma.. apa pun result yg kita dapat untuk asasi ni, bersyukurlah, ada hikmahnya jika kita takdpt apa yg kita inginkan.. Allah lebih tau apa yg terbaik untuk kita... seandainya nanti rakan2 telah menyambung pelajaran di peringkat ijazah, jgn lupakan diri ini... 

sentiasalah berhubung untuk teguhkan ukhwah yg telah kita bina ini... kalau dapat universiti yg sama, jgn segan2 untuk kita bersua dan berbual bicara... semoga rakan2 semua berjaya mendapat jurusan yg diminati dan yg diidamkan... insyaAllah seandainya dipertemukan semula pada masa2 yg akan dtg, kita semua akan menjadi insan yg benar2 hebat dan berguna kepada agama, keluarga, bangsa dan negara...

sebelum mengakhiri bicara, 

1. Teguhkan iman, tingkatkan takwa, jauhi yg mungkar, dekati kebaikan

2.   Teruskanlah usaha menggapai redha Allah dan jadilah khalifah yg memakmurkan Dunia Allah ini

3.   Kemaafan dipinta jua diberi untuk semua rakan yg mengenali diri ini... seandainya tersalah kata, terlanjur bicara ampunkanlah diriku...

cukup sekadar ini sahaja coretan hati kali ini, selebihnya biarkan simpan di hati supaya menjadi doa buat kalian... 

"Yakin pada kata2 supaya menjadi doa, persepsi bukan doa... " 

wassalam...



masa selama lebih kurg 5 bulan akan dtg ni akn digunakn untuk bekerja... cari pendapatan lebih.. nak tukr macam2 ni.. haha.. ade rezeki dptlah.. alhamdulillah kerja pun dah ade... 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...